စိုင္းလူမင္း...
သဘာ၀ေတာေတာင္မ်ားနွင့္ ေက်းလက္ေဒသမ်ားတြင္
အေလ့က်ေပါက္သည့္ ခရမ္းကေစာ့ပင္မွ ခရမ္းကေစာ့သီးမ်ားကို
ဆြတ္ခူး၍ ေကာလင္းေစ်းကြက္တြင္ နို႕ဆီ(၁)ဘူးလွ်င္ ၁၅၀ိ/-ျဖင့္
ေရာင္းခ်ေနရသျဖင့္ ေက်းလက္ေဒသခံအခ်ိဳ႕ ၀င္ေငြရလွ်က္ရွိေၾကာင္း
သိရသည္။
ခရမ္းကေစာ့ပင္သည္ အခက္အလက္မ်ားျပီး အကိုင္း
အခက္တို႕သည္ ေကြးေကာက္၍ မာေသာဆူးမ်ားရွိသည္၊ ဆူးမ်ား
ျပီး အသီးေသး၍ အရြက္နွင့္အပြင့္မွာ ခရမ္းရြက္နွင့္ တူသည္။ ခရမ္း
ကေစာ့ပင္ကို ပဥၥ ငါးပါးေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။ ခရမ္းကေစာ့သည္
စပ္ရွားရွားအရသာရွိျပီး ခါး၍ပူသည္၊ သလိပ္နွင့္ ေလေဒါသကိုနိုင္
သည္၊ နွဳတ္ကိုျမိန္ေစသည္၊ အဖ်ား၊ ပန္းနာနွင့္ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊
နွလံုးေရာင္၊ ပ်ိဳ႕အန္နာ၊ ယားနာ၊ နူနာတို႕ကို ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္
သည့္ အာနိသင္ရွိသည္ဟု တိုင္းရင္းေဆးဆရာတစ္ဦးထံမွ သိရသည္။
ခရမ္းကေတာ့သီးကို ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အသီး၊
အရြက္၊ အသားတို႕နွင့္ ေရာေနွာ ေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္စားၾကသလို
အခ်ဥ္ဟင္းခ်က္ရာတြင္လည္း ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာအသီး၊ အရြက္၊
အသား တို႕နွင့္ ေရာေနွာခ်က္ျပဳတ္စားၾကသည္၊ ခြ်ဲသလိပ္ေခ်ာင္း
ဆိုးျဖစ္ပါက ခရမ္းကေစာ့သီးကို ဆားျဖင့္ေထာင္း၍ စားသံုးပါက
ေပ်ာက္သည္၊ရင္ၾကပ္ပန္းနာသမားမ်ာ
းအတြက္ ခရမ္းကေစာ့သီး
အျမစ္ကို သၾကားနွင့္ ၾကိဳခ်က္၍ မွန္မွန္ေသာက္ေပးပါက ေပ်ာက္
သည္၊။ အျမစ္ကိုေသြး၍ သြားရင္း၌ သိပ္ေပးပါက သြားနာ၊သြားကိုက္
ေပ်ာက္သည္။ဆီးပူျခင္း၊ ဆီးက်ဥ္ျခင္း၊ ဆီးတစ္စက္တစ္စက္သြားရ
ျခင္းမ်ားအတြက္ အျမစ္ကို ဆံေဆးရည္ျဖင့္ ေသြးကာ သၾကားခ်ိဳခ်ိဳ
ခတ္၍ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစျပီး ေျမြဆိပ္၊
ကင္းဆိပ္မ်ားအတြက္ ပဥၥ ငါးပါးျပဳတ္ေရကို ေသာက္ေပးျခင္း၊အျမစ္
ကိုေသြး၍ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္ေျပသက္သာေစသည္ဟုဆို
ပါသည္။
စိုင္းလူမင္း၊မီဒီယာဂရု
Sailumin35@gmail.com
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
သဘာ၀ေတာေတာင္မ်ားနွင့္ ေက်းလက္ေဒသမ်ားတြင္
အေလ့က်ေပါက္သည့္ ခရမ္းကေစာ့ပင္မွ ခရမ္းကေစာ့သီးမ်ားကို
ဆြတ္ခူး၍ ေကာလင္းေစ်းကြက္တြင္ နို႕ဆီ(၁)ဘူးလွ်င္ ၁၅၀ိ/-ျဖင့္
ေရာင္းခ်ေနရသျဖင့္ ေက်းလက္ေဒသခံအခ်ိဳ႕ ၀င္ေငြရလွ်က္ရွိေၾကာင္း
သိရသည္။
ခရမ္းကေစာ့ပင္သည္ အခက္အလက္မ်ားျပီး အကိုင္း
အခက္တို႕သည္ ေကြးေကာက္၍ မာေသာဆူးမ်ားရွိသည္၊ ဆူးမ်ား
ျပီး အသီးေသး၍ အရြက္နွင့္အပြင့္မွာ ခရမ္းရြက္နွင့္ တူသည္။ ခရမ္း
ကေစာ့ပင္ကို ပဥၥ ငါးပါးေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။ ခရမ္းကေစာ့သည္
စပ္ရွားရွားအရသာရွိျပီး ခါး၍ပူသည္၊ သလိပ္နွင့္ ေလေဒါသကိုနိုင္
သည္၊ နွဳတ္ကိုျမိန္ေစသည္၊ အဖ်ား၊ ပန္းနာနွင့္ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊
နွလံုးေရာင္၊ ပ်ိဳ႕အန္နာ၊ ယားနာ၊ နူနာတို႕ကို ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္
သည့္ အာနိသင္ရွိသည္ဟု တိုင္းရင္းေဆးဆရာတစ္ဦးထံမွ သိရသည္။
ခရမ္းကေတာ့သီးကို ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အသီး၊
အရြက္၊ အသားတို႕နွင့္ ေရာေနွာ ေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္စားၾကသလို
အခ်ဥ္ဟင္းခ်က္ရာတြင္လည္း ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာအသီး၊ အရြက္၊
အသား တို႕နွင့္ ေရာေနွာခ်က္ျပဳတ္စားၾကသည္၊ ခြ်ဲသလိပ္ေခ်ာင္း
ဆိုးျဖစ္ပါက ခရမ္းကေစာ့သီးကို ဆားျဖင့္ေထာင္း၍ စားသံုးပါက
ေပ်ာက္သည္၊ရင္ၾကပ္ပန္းနာသမားမ်ာ
အျမစ္ကို သၾကားနွင့္ ၾကိဳခ်က္၍ မွန္မွန္ေသာက္ေပးပါက ေပ်ာက္
သည္၊။ အျမစ္ကိုေသြး၍ သြားရင္း၌ သိပ္ေပးပါက သြားနာ၊သြားကိုက္
ေပ်ာက္သည္။ဆီးပူျခင္း၊ ဆီးက်ဥ္ျခင္း၊ ဆီးတစ္စက္တစ္စက္သြားရ
ျခင္းမ်ားအတြက္ အျမစ္ကို ဆံေဆးရည္ျဖင့္ ေသြးကာ သၾကားခ်ိဳခ်ိဳ
ခတ္၍ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစျပီး ေျမြဆိပ္၊
ကင္းဆိပ္မ်ားအတြက္ ပဥၥ ငါးပါးျပဳတ္ေရကို ေသာက္ေပးျခင္း၊အျမစ္
ကိုေသြး၍ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္ေျပသက္သာေစသည္ဟုဆို
ပါသည္။
စိုင္းလူမင္း၊မီဒီယာဂရု
Sailumin35@gmail.com
No comments:
Post a Comment