ကြ်န္ေတာ္တို႕ ျမန္မာနိုင္ငံမွာမွီတင္းေနထိုင္
ေနၾကတဲ့
တိုင္းရင္းသားလူမ်ိဳးေပါင္းစံု ဟာ မိမိတို႕ရဲ႕
မိရိုးဖလာဓေလ့စရိုက္မ်ားနဲ႕ၾကိဳ က္နွစ္သက္ဖြယ္ နံနက္ေစာေစာ
စားေသာက္ဖို႕အတြက္ ရာသီအလိုက္
စီမံျပဳလုပ္ေလ့ရွိတဲ့ သေရာစာမ်ားအနက္ ယခုလို ေဆာင္းဦးကာလ
နွင္းမွဳန္မ်ားၾကားမွာ ေကာက္ညွင္း
က်ည္ေတာက္ မီးဖုတ္စားျခင္းကို စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီးအထက္ပို င္း
ေကာလင္း၊၀န္းသို၊ပင္လည္ဘူး
ေဒသမ်ားရဲ႕ ဓေလ့စရိုက္မ်ားမွာ ေတြ႕ျမင္ေနရသလို မႏၲေလး-ျမစ္ၾကီးနားသြားရာ
လမ္းေၾကာင္းမွာလည္း
ေကာလင္း၊၀န္းသို၊ပင္လည္ဘူး ဘူတာေရာက္ရင္ ခရီးသြားျပည္သူမ်ား
အိမ္ျပန္လက္ေဆာင္ပစၥည္း
အျဖစ္ ၀ယ္ယူၾကသလို နံနက္ေစာေစာ အဆာေျပသေရစာအျဖစ္ ၀ယ္ယူေနၾကတာေတြကို ေတြ႕ျမင္
ေနရသည္။
ျမန္မာနိုင္ငံရဲ႕ၾကိဳး၀ိုင္း၊ ၾကိဳးျပင္ေတာမ်ားအတြင္းမွာ
ေဒသအေလွ်ာက္ ၀ါးမ်ိဳးေပါင္းမ်ားစြာ
ေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိၾကရာမွာ စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီးအထက္ပို င္း၊ေကာလင္း၊
၀န္းသို၊ ပင္လည္ဘူး
ေဒသသစ္ေတာနယ္အတြင္းမွာ မွ်င္၀ါး၊၀ါးပိုး၀ါး၊သနပ္၀ါး၊
ၾကေသာင္း၀ါး၊တင္း၀ါးစတဲ့ ၀ါးမ်ိဳးစံုေပါက္
ေရာက္လွ်က္ရွိျပီး အဲ့ဒီ၀ါးမ်ိဳးစိတ္မ်ားရွိတဲ့ အနက္
လူတို႕ရဲ႕စားစရာ(သေရစာ)အျဖစ္ စီမံျပဳလုပ္ရာမွာ
အသံုးျပဳတဲ့ ၀ါးမ်ိဳးကေတာ့ ၀န္းသိုေဒသထြက္တင္း၀ါးပင္ျဖစ္ပါ သည္။
အဲ့ဒီတင္း၀ါးေတြကို ေတာေတာင္ထဲမွာ ယခုလို ေဆာင္းဦးအခါသမယမွာ
ၾကီးထြားေပါမ်ားစြာ
ေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိျပီး ေဒသအေခၚ ေပါင္းတင္း၊အမ်ားသံုးအေခၚအေ၀ၚ ေကာက္ညွင္း က်ည္ေတာက္
၊ခဲတံက်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္ရာမွာ အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳလွ်က္ရွိျပီး
ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္နည္း
အဆင့္ဆင့္ကလည္း ေဒသခံေတြဟာ တင္း၀ါးေတာရွိရာ ေတာေတာင္လွ်ိဳေျမင္ေတြကို
ျဖတ္ေက်ာ္ျပီး တစ္ေတာင္တက္တစ္ေတာင္ဆင္း မနုလြန္း၊မရင့္လြန္းအရြယ္သင့္
တင္း၀ါးေတြကို အဆစ္မ်ားခံ၍
ပါလာတဲ့ဓါးမနဲ႕ ျဖတ္ေတာက္သယ္ယူခဲ့ၾကတယ္။
ေနအိမ္ကိုေရာက္တဲ့အခါ ေကာက္ညွင္းဆန္ (အျဖဴ/ငခ်ိပ္)
မိမိစားသံုးလိုတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို
ဆန္ေဆးျပီး တင္း၀ါးက်ည္ေတာက္ ထဲကို သံုးပံုနွစ္ပံုခန္႕ထည့္၍
က်န္တစ္ပံုကို ေရထည့္ျပီးတစ္ည
ေရစိမ္ထားကာ ဆန္ေဆးေတာင္းနဲ႕ ေရစစ္ထားရပါတယ္ တင္း၀ါးကိုလည္း တစ္ဖက္ပိတ္ျဖတ္ျပီး
အေရစစ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုထည့္၍ ေရအျပည့္ ထည့္ထားျပီးလွ်င္ တင္း၀ါးရဲ႕ထိပ္ကို
အင္ဖက္(သို႕မဟုတ္)ငွက္ေပ်ာဖက္တိ ု႕နဲ႕ လံုေအာင္ ပိတ္ဆို႕ကာ
နံနက္(၄)နာရီခန္႕ အိပ္ရာမွထၾကကာ
ေျမၾကီးကို မီးလင္းဖိုသဖြယ္ အရွည္လိုက္တူးထားတဲ့ မီးေမႊးဖိုမွာ
မီးေမႊးျခင္း ျပဳလုပ္ရပါတယ္။
အဲ့ဒီေနာက္ ၀ါးတန္းငယ္တစ္ခု ျပဳလုပ္ျပီး
ေကာက္ညွင္းဆန္ထည့္ထားတဲ့ တင္း၀ါးေတာင့္ေတြကို
မွီေထာင္ထားၾကပါတယ္ ေဆာင္းမီးဖိုက မီးအရွိန္ရလာတာနဲ႕
တင္း၀ါးေတာင့္ေတြကို မီးျမိဳက္၍
စတင္ဖုတ္ရပါေတာ့တယ္ အဲ့ဒီ တင္း၀ါးေတာင့္မ်ားကိုလည္း မီးအရွိန္ရရွိမွဳ
ညီေစရန္ တစ္ေတာင့္ခ်င္း
လွည့္ေပးရပါတယ္ အနညးဆံုး(၄၅)မိနစ္မွ အမ်ားဆံုး(၁)နာရီခန္႕ၾကာတဲ့အခါ
က်ည္ေတာက္အတြင္းမွ
ေရေတြခမ္းျပီးအေငြ႕ထြက္လာတဲ့ အခ်ိန္မွာ မီးခဲမ်ားလွဲ၍ ေျပာင္းလဲထားရွိကာ
မီးကြ်မ္းမွဳညီေစရန္
မၾကာခဏ လွည့္ေပးရပါတယ္။
ေနာက္တစ္ဆင့္ကေတာ့ လက္နဲ႕ကိုင္ကြယ္လို႕ရတဲ့အခ်ိန္ မွာ
တစ္ေတာင့္ျခင္း အခြံနက္ (မီးေလာင္ကြ်မ္းေနတဲ့ေနရာမ်ား) ကို
အျဖဴေရာင္အခြံေပၚတဲ့အထိ အခြံခြာရပါတယ္ အဲ့ဒီလိုအခြံ
ခြာျပီး ဓားေနွာင့္နွင့္ တင္း၀ါးေတာင့္ရဲ႕အပိုင္းကိုစတင္ ထုခြဲျပီး
က်န္အပိုင္းေတြကို ဓားမျဗက္ျဖင့္
ရိုက္ေပးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ရပါတယ္ ထိုတင္း၀ါးမ်ားကို အရင္းပိုင္းမွ
စတင္အခြံခြာယူလိုက္လွ်င္
တင္း၀ါးပင္ရဲ႕အကာနဲ႕ ဖံုးအုပ္ထားတဲ့ သင္းပ်႕ံေမႊးၾကိဳင္တဲ့က်ည္ေတာက္ ကို
ရရွိပါေတာ့တယ္။
ေကာလင္း၊၀န္းသို၊ ပင္လည္ဘူး ေဒသထြက္တဲ့
တင္း၀ါးေကာက္ညွင္းေတာက္ဟာ ျမန္မာရိုးရာအစား အစာအျဖစ္ မိသားစုမ်ားဟာ
ေဆာင္းဦးနံနက္ခင္းရဲ႕ ေအးျမတဲ့အရသာကိုခံစားရင္း
ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္ အပိုင္းငယ္မ်ားကို ဆီဆမ္း၊နွမ္းျဖဴးျပီး ပန္းကန္ထဲကိုထည့္ကာ
စားသံုးၾကသလို ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊ခရမ္းသီးသုပ္၊ ငါးခ်ဥ္
၊ငါးရံ႕ေျခာက္မီးဖုတ္တို႕နဲ႕ စားသံုးေလ့ရွိၾကသည္။
တခ်ိဳ႕ေငြေၾကးတတ္နိုင္တဲ့ မိသားစုေတြကေတာ့
အရသာပိုမိုျပည့္၀ေအာင္ တင္း၀ါးထဲကို ပဲမ်ိဳးစံု
အုန္းသီးဆံ ေရာေနွာစားသံုးၾကသလို ေဒသထြက္ အစားအစာေတြနဲ႕လည္း ေကာလင္း၊၀န္းသို၊
ပင္လည္ဘူးေဒသမ်ားကို ဧည္သည္မ်ားလာေရာက္တဲ့အခါ ၀န္းသိုေဒသထြက္
ျမန္မာရိုးရာ ေဆာင္းနံနက္ခင္း စားစရာအျဖစ္ ဧည့္သည္ေကြ်းေမြးၾကပါတယ္
အဲ့ဒီလို ဧည့္သည္မ်ားကို
ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ့ ဓေလ့စရိုက္ဟာ ယေန႕တိုင္ရွိေနဆဲပင္ျဖစ္ေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
စိုင္းလူမင္း
Sailumin35@gmail.com
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
တိုင္းရင္းသားလူမ်ိဳးေပါင္းစံု
မိရိုးဖလာဓေလ့စရိုက္မ်ားနဲ႕ၾကိဳ
စားေသာက္ဖို႕အတြက္ ရာသီအလိုက္
စီမံျပဳလုပ္ေလ့ရွိတဲ့ သေရာစာမ်ားအနက္ ယခုလို ေဆာင္းဦးကာလ
နွင္းမွဳန္မ်ားၾကားမွာ ေကာက္ညွင္း
က်ည္ေတာက္ မီးဖုတ္စားျခင္းကို စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီးအထက္ပို
ေကာလင္း၊၀န္းသို၊ပင္လည္ဘူး
ေဒသမ်ားရဲ႕ ဓေလ့စရိုက္မ်ားမွာ ေတြ႕ျမင္ေနရသလို မႏၲေလး-ျမစ္ၾကီးနားသြားရာ
လမ္းေၾကာင္းမွာလည္း
ေကာလင္း၊၀န္းသို၊ပင္လည္ဘူး ဘူတာေရာက္ရင္ ခရီးသြားျပည္သူမ်ား
အိမ္ျပန္လက္ေဆာင္ပစၥည္း
အျဖစ္ ၀ယ္ယူၾကသလို နံနက္ေစာေစာ အဆာေျပသေရစာအျဖစ္ ၀ယ္ယူေနၾကတာေတြကို ေတြ႕ျမင္
ေနရသည္။
ျမန္မာနိုင္ငံရဲ႕ၾကိဳး၀ိုင္း၊ ၾကိဳးျပင္ေတာမ်ားအတြင္းမွာ
ေဒသအေလွ်ာက္ ၀ါးမ်ိဳးေပါင္းမ်ားစြာ
ေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိၾကရာမွာ စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီးအထက္ပို
၀န္းသို၊ ပင္လည္ဘူး
ေဒသသစ္ေတာနယ္အတြင္းမွာ မွ်င္၀ါး၊၀ါးပိုး၀ါး၊သနပ္၀ါး၊
ၾကေသာင္း၀ါး၊တင္း၀ါးစတဲ့ ၀ါးမ်ိဳးစံုေပါက္
ေရာက္လွ်က္ရွိျပီး အဲ့ဒီ၀ါးမ်ိဳးစိတ္မ်ားရွိတဲ့
လူတို႕ရဲ႕စားစရာ(သေရစာ)အျဖစ္ စီမံျပဳလုပ္ရာမွာ
အသံုးျပဳတဲ့ ၀ါးမ်ိဳးကေတာ့ ၀န္းသိုေဒသထြက္တင္း၀ါးပင္ျဖစ္ပါ
အဲ့ဒီတင္း၀ါးေတြကို ေတာေတာင္ထဲမွာ ယခုလို ေဆာင္းဦးအခါသမယမွာ
ၾကီးထြားေပါမ်ားစြာ
ေပါက္ေရာက္လွ်က္ရွိျပီး ေဒသအေခၚ ေပါင္းတင္း၊အမ်ားသံုးအေခၚအေ၀ၚ ေကာက္ညွင္း က်ည္ေတာက္
၊ခဲတံက်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္ရာမွာ အမ်ားဆံုးအသံုးျပဳလွ်က္ရွိျပီး
ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္နည္း
အဆင့္ဆင့္ကလည္း ေဒသခံေတြဟာ တင္း၀ါးေတာရွိရာ ေတာေတာင္လွ်ိဳေျမင္ေတြကို
ျဖတ္ေက်ာ္ျပီး တစ္ေတာင္တက္တစ္ေတာင္ဆင္း မနုလြန္း၊မရင့္လြန္းအရြယ္သင့္
တင္း၀ါးေတြကို အဆစ္မ်ားခံ၍
ပါလာတဲ့ဓါးမနဲ႕ ျဖတ္ေတာက္သယ္ယူခဲ့ၾကတယ္။
ေနအိမ္ကိုေရာက္တဲ့အခါ ေကာက္ညွင္းဆန္ (အျဖဴ/ငခ်ိပ္)
မိမိစားသံုးလိုတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို
ဆန္ေဆးျပီး တင္း၀ါးက်ည္ေတာက္ ထဲကို သံုးပံုနွစ္ပံုခန္႕ထည့္၍
က်န္တစ္ပံုကို ေရထည့္ျပီးတစ္ည
ေရစိမ္ထားကာ ဆန္ေဆးေတာင္းနဲ႕ ေရစစ္ထားရပါတယ္ တင္း၀ါးကိုလည္း တစ္ဖက္ပိတ္ျဖတ္ျပီး
အေရစစ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုထည့္၍ ေရအျပည့္ ထည့္ထားျပီးလွ်င္ တင္း၀ါးရဲ႕ထိပ္ကို
အင္ဖက္(သို႕မဟုတ္)ငွက္ေပ်ာဖက္တိ
နံနက္(၄)နာရီခန္႕ အိပ္ရာမွထၾကကာ
ေျမၾကီးကို မီးလင္းဖိုသဖြယ္ အရွည္လိုက္တူးထားတဲ့ မီးေမႊးဖိုမွာ
မီးေမႊးျခင္း ျပဳလုပ္ရပါတယ္။
အဲ့ဒီေနာက္ ၀ါးတန္းငယ္တစ္ခု ျပဳလုပ္ျပီး
ေကာက္ညွင္းဆန္ထည့္ထားတဲ့ တင္း၀ါးေတာင့္ေတြကို
မွီေထာင္ထားၾကပါတယ္ ေဆာင္းမီးဖိုက မီးအရွိန္ရလာတာနဲ႕
တင္း၀ါးေတာင့္ေတြကို မီးျမိဳက္၍
စတင္ဖုတ္ရပါေတာ့တယ္ အဲ့ဒီ တင္း၀ါးေတာင့္မ်ားကိုလည္း မီးအရွိန္ရရွိမွဳ
ညီေစရန္ တစ္ေတာင့္ခ်င္း
လွည့္ေပးရပါတယ္ အနညးဆံုး(၄၅)မိနစ္မွ အမ်ားဆံုး(၁)နာရီခန္႕ၾကာတဲ့အခါ
က်ည္ေတာက္အတြင္းမွ
ေရေတြခမ္းျပီးအေငြ႕ထြက္လာတဲ့ အခ်ိန္မွာ မီးခဲမ်ားလွဲ၍ ေျပာင္းလဲထားရွိကာ
မီးကြ်မ္းမွဳညီေစရန္
မၾကာခဏ လွည့္ေပးရပါတယ္။
ေနာက္တစ္ဆင့္ကေတာ့ လက္နဲ႕ကိုင္ကြယ္လို႕ရတဲ့အခ်ိန္
တစ္ေတာင့္ျခင္း အခြံနက္ (မီးေလာင္ကြ်မ္းေနတဲ့ေနရာမ်ား)
အျဖဴေရာင္အခြံေပၚတဲ့အထိ အခြံခြာရပါတယ္ အဲ့ဒီလိုအခြံ
ခြာျပီး ဓားေနွာင့္နွင့္ တင္း၀ါးေတာင့္ရဲ႕အပိုင္းကိုစတင္
က်န္အပိုင္းေတြကို ဓားမျဗက္ျဖင့္
ရိုက္ေပးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ရပါတယ္ ထိုတင္း၀ါးမ်ားကို အရင္းပိုင္းမွ
စတင္အခြံခြာယူလိုက္လွ်င္
တင္း၀ါးပင္ရဲ႕အကာနဲ႕ ဖံုးအုပ္ထားတဲ့ သင္းပ်႕ံေမႊးၾကိဳင္တဲ့က်ည္ေတာက္
ရရွိပါေတာ့တယ္။
ေကာလင္း၊၀န္းသို၊ ပင္လည္ဘူး ေဒသထြက္တဲ့
တင္း၀ါးေကာက္ညွင္းေတာက္ဟာ ျမန္မာရိုးရာအစား အစာအျဖစ္ မိသားစုမ်ားဟာ
ေဆာင္းဦးနံနက္ခင္းရဲ႕ ေအးျမတဲ့အရသာကိုခံစားရင္း
ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္ အပိုင္းငယ္မ်ားကို ဆီဆမ္း၊နွမ္းျဖဴးျပီး ပန္းကန္ထဲကိုထည့္ကာ
စားသံုးၾကသလို ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊ခရမ္းသီးသုပ္၊
၊ငါးရံ႕ေျခာက္မီးဖုတ္တို႕နဲ႕ စားသံုးေလ့ရွိၾကသည္။
တခ်ိဳ႕ေငြေၾကးတတ္နိုင္တဲ့ မိသားစုေတြကေတာ့
အရသာပိုမိုျပည့္၀ေအာင္ တင္း၀ါးထဲကို ပဲမ်ိဳးစံု
အုန္းသီးဆံ ေရာေနွာစားသံုးၾကသလို ေဒသထြက္ အစားအစာေတြနဲ႕လည္း ေကာလင္း၊၀န္းသို၊
ပင္လည္ဘူးေဒသမ်ားကို ဧည္သည္မ်ားလာေရာက္တဲ့အခါ ၀န္းသိုေဒသထြက္
ျမန္မာရိုးရာ ေဆာင္းနံနက္ခင္း စားစရာအျဖစ္ ဧည့္သည္ေကြ်းေမြးၾကပါတယ္
အဲ့ဒီလို ဧည့္သည္မ်ားကို
ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ့ ဓေလ့စရိုက္ဟာ ယေန႕တိုင္ရွိေနဆဲပင္ျဖစ္ေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
စိုင္းလူမင္း
Sailumin35@gmail.com
No comments:
Post a Comment