စိုင္းလူမင္း...
စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီး အထက္ပိုင္းတြင္
ၾကံသကာလုပ္ငန္းကို အမ်ားအားျဖင့္ လုပ္ကိုင္
ေနၾကသည္မွာ ကန္႕ဘလူျမိဳ႕နယ္၊ ကိုးေတာင္ဘို႕
ေက်းရြာနွင့္ ေဇာ္ေခ်ာင္း၊ ကံၾကီး၊ ေပါက္ဆိန္ကုန္း
ေက်းရြာမ်ားတြင္ လုပ္ကိုင္ေနၾကျပီး ထိုေဒသရွိ
ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားသည္ လယ္ယာလုပ္
ငန္းမ်ားအား ရိပ္သိမ္းေခြ်ေလွ႔ ျပီးသည္နွင့္ ၾကံ
ခင္းမ်ားရွိရာသို႕ ယာယီေနထိုင္သည့္တဲမ်ား
အသီးသီးေဆာက္လုပ္ကာ ညအိပ္ညေန ေနထိုင္
၍ ၾကံသကာခ်က္လုပ္ငန္းကို လုပ္ကိုင္ေနၾကသည္
ကို ေတြ႕ရသည္။
ယင္းေဒသရွိ ေဒသခံေတာင္သူလယ္သမား
မ်ားသည္ ၾကံသကာလုပ္ငန္းကို လယ္ယာလုပ္ငန္း
ခြင္ လုပ္ကိုင္ရင္း အပိုင္၀င္ေငြ ရရွိေစေရးအတြက္
လုပ္ကိုင္ၾကရာမွ တစ္နွစ္ထက္တစ္နွစ္ ေစ်းကြက္
က်ယ္ျပန္႕လားသျဖင့္ ၾကံစိုက္ပ်ိဳးသူမ်ားလည္း
မ်ားျပားလာခဲ့သည္။ ထိုသို႕ လုပ္ကိုင္သည့္အတြက္
အခ်ိန္ကုန္လူပမ္း၍ လုပ္ငန္းမ်ားလည္း တြင္က်ယ္
မွဳမရွိေၾကာင္း သိရွိရျပီး ယခုအခါ စက္မွဳလုပ္ငန္းမ်ား
တိုးတက္လာသျဖင့္ အင္ဂ်င္စက္မ်ား၀ယ္ကာ
လုပ္ကိုင္ၾကသျဖင့္ ယခင္ကထက္ လုပ္ငန္းတြင္
က်ယ္ျပီး ၾကံသကာထုတ္လုပ္မွဳမွာလည္း ေစ်းကြက္
၀င္၍ ၾကံသကာခ်က္လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ား
ယခင္ကထက္ ပိုမိုမ်ားျပားလာ ခဲ့သည္။
ၾကံသကာခ်က္ရာတြင္ ၾကံရည္ကိုရရွိေအာင္
စက္ျဖင့္ၾကိတ္၍ ရရွိေသာၾကံရည္ကို က်ိဳခ်က္ရ
သည္။ထိုသို႕က်ိဳခ်က္ေသာအခါ ၾကသကာရည္
ၾကြက္ျမီးတန္းလာေသာအခါ မိုးျဗဲဒယ္မ်ားသို႕
ေလာင္းကာ ေယာင္းမအရွည္ျဖင့္ေမႊ၍ အေအး
ခံထားရသည္။ ထို႕ေနာက္ ၾကံသကာအခ်က္မ်ား
ျပဳလုပ္ရန္ အခ်ိန္က်လာျပီဆိုလွ်င္ နွီးေၾကာဖ်ာ
ခင္းထားေသာ ပံုစံခြက္ထဲသို႕ေလာင္းခ်ျပီး
အေပၚယံမ်က္နွာျပင္ ေခ်ာ့ေမႊ႕ေနေစရန္ေယာင္း
မျဖင့္ အေခ်ာသတ္ေပးကာ ၾကံသကာရည္မ်ား
တင္းမာလာေသာအခါ သစ္သားပံုစံခြက္အတြင္း
မွတ္ထားေသာ အမွတ္အသားအတိုင္း (၂၅)က်ပ္
သား၊ (၅၀)က်ပ္သား ရရွိေအာင္ ေပတံျဖင့္ တိုင္း
လွ်က္ အခ်ပ္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ စတီးဓားငယ္
ေလးမ်ားျဖင့္ အရာေပးရသည္။ ထို႕ေနာက္ နာရီ
၀က္ခန္႕ အေအးခံ၍ ပံုစံခြက္မ်ားျဖဳတ္ကာ ဓါးရာ
ေပးထားသည့္ အတိုင္း ခ်ိဳးဖဲ့ေသာအခါ ၾကံသကာ
အခ်ပ္လိုက္ေလး ရလာေတာ့သည္။
ထိုေဒသတြင္ ၾကံရာသီစိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္တြင္ ကုန္
သည္ၾကီးမ်ား၊ ပြဲစားမ်ားမွ ၾကံလုပ္ငန္း စိုက္ပ်ိဳးရန္
လိုအိပ္သည့္ေငြကို ထုတ္ေပး၍ ၾကံရာသီခ်ိန္ကို
ေရာက္ျပီဆိုလွ်င္ ကုန္သည္ပြဲစားမ်ားမွ ၾကံခ်က္
လုပ္ရာ ေဒသဆီသို႕ သြားေရာက္ကာ ၾကံသကာ
မ်ားကို ၾကံသကာခ်က္လုပ္သူမ်ား ေရာင္းခ်သည့္
ေပါက္းေစ်းျဖင့္ ၀ယ္ယူစုေဆာင္းကာ မႏၲေလး
ၾကံသကာပြဲရံုၾကီးမ်ားသို႕ သိုေလွာင္ေရာင္းခ်
လွ်က္ရွိျပီး အခ်ိဳ႕ၾကံသကာလုပ္ကိုင္သူမ်ားသည္
လည္း ေကာလင္းေစ်းကြက္သို႕ ေရာင္းခ်ရ
ေၾကာင္း၊ ၾကံသကာခ်က္ရာတြင္ ၾကံသကာလုပ္ငန္း
ကို နတ္ေတာ္၊ ျပာသိုလမွ စတင္၍ တေပါင္း၊ တန္ခူး
အထိ လုပ္ကိုင္ၾကေၾကာင္း၊ ၾကံသကာေပၚဦးေပၚစ
တြင္ ေကာလင္း ေစ်းကြက္သို႕ ေရာင္းခ်မည္ဆိုပါ
က ၾကံသကာခ်ပ္ အခ်ပ္(၄၀၀)ဆံ႕ ဂ်ပ္ဖာတစ္ဖာ
လွ်င္ (၁၂၀၀၀)မွ (၁၃၀၀၀) ရရွိျပီး တေပါင္းလနွင့္
တန္ခူးလတြင္ ၾကံသကာေစ်းနွဳန္း (၁၇၀၀၀)မွ
(၁၈၀၀၀)ထိ ေရာင္းခ်ရသည္ဟု သိရသည္။
အဆိုပါၾကံသကာေစ်းကြက္မ်ား က်ယ္ျပန္႕
လာရျခင္းမွာ ၾကသကာကို အရက္ခ်က္လုပ္ျခင္း၊
နာနတ္၊ လိေမၼာ္၊ သရက္ စသည့္ သီးနွံမ်ားကို
ယိုထိုးထားျခင္း၊ ထမနဲထိုးျခင္းတို႕တြင္ ၾကံသ
ကာမပါလွ်င္ မျဖစ္၍ ေစ်းကြက္အထူးရွာရန္
မလိုသည့္အျပင္ အေရာင္းသြက္လာေသာ
ၾကံသကာျဖစ္လာသည့္ဟု ၾကံသကာခ်က္လုပ္
သူမ်ားက ေျပာျပသည္။
ယင္းေဒသရွိ အခ်ိဳ႕ေတာင္သူမ်ားနွင့္
ကုန္သည္ၾကီးမ်ားသည္ ၾကံသကာအရည္မေပ်ာ္
ေအာင္ အလို႕ငွာ နွစ္ေပါက္ထားနိုင္ရန္အတြက္
အခန္းအတြင္းတြင္ ဖြဲၾကမ္းမ်ား ခင္းျပီး ေလလံု
ေအာင္ ပလပ္စတစ္ျဖင့္ ထုပ္လွ်က္ သိုေလွာင္
ထားၾကသည္ကိုလည္း ေတြ႕ရသည္။
ထို႕ေၾကာင့္ ၾကံသကာခ်က္လုပ္ငန္းသည္
မိသားစု တစ္နိုင္တစ္ပိုင္လုပ္ကိုင္ျခင္း
၊ေစ်းကြက္
က်ယ္ျပန္႕ျခင္းမ်ားေၾကာင္း မ်ားမ်ားလုပ္ကိုင္နိုင္
လွ်င္ မ်ားမ်ားလုပ္ကိုင္နိုင္သေလာက္ အက်ိဳးေက်း
ဇူး ခံစားရသည့္ လုပ္ငန္းတစ္ခုျဖစ္သျဖင့္ နိုင္ငံေတာ္
မွ ေဇာင္းေပးေဆာင္ရြက္လွ်က္ရွိေသာ ေက်းလက္
ေဒသ ဖြံ႕ျဖိဳးေရးနွင့္ ဆင္းရဲႏြမ္းပါးမွဳေလွ်ာ့ခ်ေရး
လုပ္ငန္းမ်ားအတြက္ တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ
အေထာက္အကူ ျပဳေလသည္။
စိုင္းလူမင္း၊ မီဒီယာဂရု
Sailumin35@gmail.com
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသၾကီး အထက္ပိုင္းတြင္
ၾကံသကာလုပ္ငန္းကို အမ်ားအားျဖင့္ လုပ္ကိုင္
ေနၾကသည္မွာ ကန္႕ဘလူျမိဳ႕နယ္၊ ကိုးေတာင္ဘို႕
ေက်းရြာနွင့္ ေဇာ္ေခ်ာင္း၊ ကံၾကီး၊ ေပါက္ဆိန္ကုန္း
ေက်းရြာမ်ားတြင္ လုပ္ကိုင္ေနၾကျပီး ထိုေဒသရွိ
ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားသည္ လယ္ယာလုပ္
ငန္းမ်ားအား ရိပ္သိမ္းေခြ်ေလွ႔ ျပီးသည္နွင့္ ၾကံ
ခင္းမ်ားရွိရာသို႕ ယာယီေနထိုင္သည့္တဲမ်ား
အသီးသီးေဆာက္လုပ္ကာ ညအိပ္ညေန ေနထိုင္
၍ ၾကံသကာခ်က္လုပ္ငန္းကို လုပ္ကိုင္ေနၾကသည္
ကို ေတြ႕ရသည္။
ယင္းေဒသရွိ ေဒသခံေတာင္သူလယ္သမား
မ်ားသည္ ၾကံသကာလုပ္ငန္းကို လယ္ယာလုပ္ငန္း
ခြင္ လုပ္ကိုင္ရင္း အပိုင္၀င္ေငြ ရရွိေစေရးအတြက္
လုပ္ကိုင္ၾကရာမွ တစ္နွစ္ထက္တစ္နွစ္ ေစ်းကြက္
က်ယ္ျပန္႕လားသျဖင့္ ၾကံစိုက္ပ်ိဳးသူမ်ားလည္း
မ်ားျပားလာခဲ့သည္။ ထိုသို႕ လုပ္ကိုင္သည့္အတြက္
အခ်ိန္ကုန္လူပမ္း၍ လုပ္ငန္းမ်ားလည္း တြင္က်ယ္
မွဳမရွိေၾကာင္း သိရွိရျပီး ယခုအခါ စက္မွဳလုပ္ငန္းမ်ား
တိုးတက္လာသျဖင့္ အင္ဂ်င္စက္မ်ား၀ယ္ကာ
လုပ္ကိုင္ၾကသျဖင့္ ယခင္ကထက္ လုပ္ငန္းတြင္
က်ယ္ျပီး ၾကံသကာထုတ္လုပ္မွဳမွာလည္း ေစ်းကြက္
၀င္၍ ၾကံသကာခ်က္လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ား
ယခင္ကထက္ ပိုမိုမ်ားျပားလာ ခဲ့သည္။
ၾကံသကာခ်က္ရာတြင္ ၾကံရည္ကိုရရွိေအာင္
စက္ျဖင့္ၾကိတ္၍ ရရွိေသာၾကံရည္ကို က်ိဳခ်က္ရ
သည္။ထိုသို႕က်ိဳခ်က္ေသာအခါ ၾကသကာရည္
ၾကြက္ျမီးတန္းလာေသာအခါ မိုးျဗဲဒယ္မ်ားသို႕
ေလာင္းကာ ေယာင္းမအရွည္ျဖင့္ေမႊ၍ အေအး
ခံထားရသည္။ ထို႕ေနာက္ ၾကံသကာအခ်က္မ်ား
ျပဳလုပ္ရန္ အခ်ိန္က်လာျပီဆိုလွ်င္ နွီးေၾကာဖ်ာ
ခင္းထားေသာ ပံုစံခြက္ထဲသို႕ေလာင္းခ်ျပီး
အေပၚယံမ်က္နွာျပင္ ေခ်ာ့ေမႊ႕ေနေစရန္ေယာင္း
မျဖင့္ အေခ်ာသတ္ေပးကာ ၾကံသကာရည္မ်ား
တင္းမာလာေသာအခါ သစ္သားပံုစံခြက္အတြင္း
မွတ္ထားေသာ အမွတ္အသားအတိုင္း (၂၅)က်ပ္
သား၊ (၅၀)က်ပ္သား ရရွိေအာင္ ေပတံျဖင့္ တိုင္း
လွ်က္ အခ်ပ္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ စတီးဓားငယ္
ေလးမ်ားျဖင့္ အရာေပးရသည္။ ထို႕ေနာက္ နာရီ
၀က္ခန္႕ အေအးခံ၍ ပံုစံခြက္မ်ားျဖဳတ္ကာ ဓါးရာ
ေပးထားသည့္ အတိုင္း ခ်ိဳးဖဲ့ေသာအခါ ၾကံသကာ
အခ်ပ္လိုက္ေလး ရလာေတာ့သည္။
ထိုေဒသတြင္ ၾကံရာသီစိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္တြင္ ကုန္
သည္ၾကီးမ်ား၊ ပြဲစားမ်ားမွ ၾကံလုပ္ငန္း စိုက္ပ်ိဳးရန္
လိုအိပ္သည့္ေငြကို ထုတ္ေပး၍ ၾကံရာသီခ်ိန္ကို
ေရာက္ျပီဆိုလွ်င္ ကုန္သည္ပြဲစားမ်ားမွ ၾကံခ်က္
လုပ္ရာ ေဒသဆီသို႕ သြားေရာက္ကာ ၾကံသကာ
မ်ားကို ၾကံသကာခ်က္လုပ္သူမ်ား ေရာင္းခ်သည့္
ေပါက္းေစ်းျဖင့္ ၀ယ္ယူစုေဆာင္းကာ မႏၲေလး
ၾကံသကာပြဲရံုၾကီးမ်ားသို႕ သိုေလွာင္ေရာင္းခ်
လွ်က္ရွိျပီး အခ်ိဳ႕ၾကံသကာလုပ္ကိုင္သူမ်ားသည္
လည္း ေကာလင္းေစ်းကြက္သို႕ ေရာင္းခ်ရ
ေၾကာင္း၊ ၾကံသကာခ်က္ရာတြင္ ၾကံသကာလုပ္ငန္း
ကို နတ္ေတာ္၊ ျပာသိုလမွ စတင္၍ တေပါင္း၊ တန္ခူး
အထိ လုပ္ကိုင္ၾကေၾကာင္း၊ ၾကံသကာေပၚဦးေပၚစ
တြင္ ေကာလင္း ေစ်းကြက္သို႕ ေရာင္းခ်မည္ဆိုပါ
က ၾကံသကာခ်ပ္ အခ်ပ္(၄၀၀)ဆံ႕ ဂ်ပ္ဖာတစ္ဖာ
လွ်င္ (၁၂၀၀၀)မွ (၁၃၀၀၀) ရရွိျပီး တေပါင္းလနွင့္
တန္ခူးလတြင္ ၾကံသကာေစ်းနွဳန္း (၁၇၀၀၀)မွ
(၁၈၀၀၀)ထိ ေရာင္းခ်ရသည္ဟု သိရသည္။
အဆိုပါၾကံသကာေစ်းကြက္မ်ား က်ယ္ျပန္႕
လာရျခင္းမွာ ၾကသကာကို အရက္ခ်က္လုပ္ျခင္း၊
နာနတ္၊ လိေမၼာ္၊ သရက္ စသည့္ သီးနွံမ်ားကို
ယိုထိုးထားျခင္း၊ ထမနဲထိုးျခင္းတို႕တြင္ ၾကံသ
ကာမပါလွ်င္ မျဖစ္၍ ေစ်းကြက္အထူးရွာရန္
မလိုသည့္အျပင္ အေရာင္းသြက္လာေသာ
ၾကံသကာျဖစ္လာသည့္ဟု ၾကံသကာခ်က္လုပ္
သူမ်ားက ေျပာျပသည္။
ယင္းေဒသရွိ အခ်ိဳ႕ေတာင္သူမ်ားနွင့္
ကုန္သည္ၾကီးမ်ားသည္ ၾကံသကာအရည္မေပ်ာ္
ေအာင္ အလို႕ငွာ နွစ္ေပါက္ထားနိုင္ရန္အတြက္
အခန္းအတြင္းတြင္ ဖြဲၾကမ္းမ်ား ခင္းျပီး ေလလံု
ေအာင္ ပလပ္စတစ္ျဖင့္ ထုပ္လွ်က္ သိုေလွာင္
ထားၾကသည္ကိုလည္း ေတြ႕ရသည္။
ထို႕ေၾကာင့္ ၾကံသကာခ်က္လုပ္ငန္းသည္
မိသားစု တစ္နိုင္တစ္ပိုင္လုပ္ကိုင္ျခင္း
က်ယ္ျပန္႕ျခင္းမ်ားေၾကာင္း မ်ားမ်ားလုပ္ကိုင္နိုင္
လွ်င္ မ်ားမ်ားလုပ္ကိုင္နိုင္သေလာက္ အက်ိဳးေက်း
ဇူး ခံစားရသည့္ လုပ္ငန္းတစ္ခုျဖစ္သျဖင့္ နိုင္ငံေတာ္
မွ ေဇာင္းေပးေဆာင္ရြက္လွ်က္ရွိေသာ ေက်းလက္
ေဒသ ဖြံ႕ျဖိဳးေရးနွင့္ ဆင္းရဲႏြမ္းပါးမွဳေလွ်ာ့ခ်ေရး
လုပ္ငန္းမ်ားအတြက္ တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ
အေထာက္အကူ ျပဳေလသည္။
စိုင္းလူမင္း၊ မီဒီယာဂရု
Sailumin35@gmail.com
No comments:
Post a Comment